Produkty z kustovnice čínské

Kustovnici čínskou můžete připravit na celou škálu způsobů. Její plody můžete konzumovat jako čerstvé i sušené. Můžete je jíst samotné, nebo je přidávat při pečení a vaření. Ochutnejte čaj z kustovnice, který je plný vitamínů nebo vyzkoušejte lahodnou šťávu z goji, která zachutná dětem i dospělým. Plody goji berry se sice původem pěstují v Číně, postupně se však rozšiřují do celého světa a díky tomu je můžete ochutnat i vy. Vysoký obsah vitamínů a minerálů v kustovnici čínské je prokázaný.

Kustovnice čínská - oblíbený doplněk stravy

Kustovnice čínská není dnes vnímána ani jako ovocný plod spíše jako doplněk stravy, který má své místo nejen v alternativní čínské medicíně. Jak již název napovídá, kustovnice pochází až z daleké Asie a ačkoliv se dá běžně konzumovat čerstvá, tak se k nám běžně nedováží. Na pultech obchodů jsou tak k sehnání spíše sušené goji berry.

Čerstvá nebo sušená kustovnice

Čerstvá kustovnice má trvanlivost jen pár dní a její dovoz z Asie se nevyplácí, jelikož by plody byly příliš drahé a nikdo by si je nekoupil. Sušená kustovnice je tak jistě levnější variantou a navíc i zárukou, že tuto pochoutku budete mít stále ve své spíži. Pokud byste ale rádi ochutnali čerstvé ovoce, není nic jednoduššího než si vlastní kustovnici vypěstovat.

Sušené goji berry je běžně dostupné. Suší se celé bobule, které se často i proslazují, aby měly lepší chuť. Tyto plody se pak dají konzumovat přímo ze sáčku jako syrové a přijdou vhod i při přípravě různých moučníků. Z goji si například můžete upéct sladký koláč, plný vitamínů a dalších potřebných látek.

Štáva z goji berry

Na pultech obchodů je rovněž k zakoupení speciální šťáva z kustovnice čínské. Mělo by se jednat o 100% bio šťávu, která bude obsahovat jen cenné látky, žádné pesticidity, umělá aromata či barviva. I tato šťáva tedy obsahuje značné množství živin.

Čaj, výluh i výborný moučník z kustovnice

Sušená i čerstvá kustovnice se dá jíst jako samotná i se používá na přípravu různých moučníků. Je vynikající v kombinaci s ořechy i s dalším sušeným ovocem. Vhodná je také na dochucování černého, zeleného nebo i ovocného čaje, kterému dodá spoustu vitamínů. Plody stačí nechat louhovat po dobu 15 minut.

Kustovnice se také hodí pro přípravu odvarů a bylinných výluhů, které jsou doporučované tehdy, když vás trápí třeba oslabená imunita či jiné problémy, co užívání kustovnice řeší. Kustovnice je chuťově spíše neutrální a můžete ji tedy přidat téměř k čemukoliv.

Video

Jak rostlina vypadá?

Vyhledat

Hledej na webu Čínské Kustovnice